lauantai 7. helmikuuta 2015

Miten yli 50-vuotiaille järjestyisi töitä?


Työkyvyttömyyseläkkeiden rahoitus syyllistää uuden työantajan. Otsikolla "Yli 50-vuotias on työnantajalle riski" julkaisi Helsingin Sanomat Mielipide 7.2.2015 seuraavan kommenttini:

Yli 50-vuotias työtön ky­syi (HS Mie­li­pi­de 6. 2.), ku­ka palk­kai­si yli 50-vuo­tiaan töi­hin. Yli 50-vuo­tias työn­ha­ki­ja on työn­an­ta­jal­le suu­rem­pi ta­lou­del­li­nen ris­ki kuin nuo­rem­pi, kos­ka työ­ky­vyt­tö­myy­den sat­tues­sa työn­an­ta­jan on mak­set­ta­va ker­ral­la kaik­ki työ­elä­ke­va­kuu­tus­mak­sut van­huus­elä­ke­ikään as­ti. Pien­työn­an­ta­jil­la on hel­po­tuk­sia. Kun van­huus­elä­ke­ikä nou­see, yli 50-vuo­tiai­den syr­jin­tä työ­mark­ki­noil­la vain li­sään­tyy.

Työn­an­ta­ja ei voi ha­vai­ta, on­ko työn­ha­ki­jal­la pii­le­vä työ­ky­vyt­tö­myys. Sik­si hän palk­kaa työn­ha­ki­jan ryh­mäs­tä, jon­ka jä­sen­ten pii­le­vä työ­ky­vyt­tö­myys on kes­ki­mää­rin al­hai­sem­pi. Jos työ­ky­vyt­tö­myys­eläk­keet ra­hoi­tet­tai­siin sa­man­as­tei­ses­ti kai­kis­ta pal­kois­ta, ris­ki pois­tui­si.


Mikä opiksi? Yli kahdenkymmenen vuoden ajan media on valistanut lukijoita ja kuulijoita, että työnantajat ovat asennevammaisia, koska ne eivät palkkaa kokeneita yli 50-vuotiaita. Tosiasiat työnantajien taloudellisista kannusteista palkata iäkkäämpiä hukkuvat parilla rivillä uutissivuille, ehkäpä jonkun haastattelun lomaan. 

Työttömyyseläkkeet rahoitetaan samalla tavoin työkyvyttömyyseläkkeiden kanssa.

On selvä, että uusi työnantaja karttaa iäkkään työnhakijan palkkaamista, jos työttömyyden tai työkyvyttömyyden ilmetessä työmarkkinatoimitsijoiden suunnittelema ja poliitikkojen eduskunnassa hyväksymä järjestelmä rasittaa yksinomaan uutta työnantajaa eikä työnhakijan aikaisempia työnantajia. Yksilö, olkoon kuinka työkykyinen tahansa kuten nimimerkki 50-vuotias työtön, rutistuu kovan työmarkkinapolitiikan  rattaisiin, koska hän ei kykene uskottavasti viestittämään työkykyään.

Muutoksen saamiseksi median pitäisi irtautua viiden markan asennevammaopeista ja perehtyä työnantajan taloudellisiin kannusteisiin palkata työntekijöitä, päätöksentekoon epävarmuuden vallitessa (ks. Mätäkuun markkinat, ss. 52 - 55).

3 kommenttia:

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

No jaa, jos nuoremmille vain löytyisi töitä minä kyllä voisin jäädä lopullisesti pienelle eläkkeelle. Ikävä kyllä näyttää vain siltä että samassa sossujonossa täytyy seisoskella parikymppisten nuorten kanssa... Ei semmoinen tee hyvää nuorille, että pääsevät suoraan koulunpenkiltä kortistoon. Sehän se luo sitä paljonpuhuttua syrjäytymistä.

Anonyymi kirjoitti...

"Yli kahdenkymmenen vuoden ajan media on valistanut lukijoita ja kuulijoita, että työnantajat ovat asennevammaisia, koska ne eivät palkkaa kokeneita yli 50-vuotiaita."
Eläkejärjestelmä on kuitenkin muuttunut viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajan paljonkin. Oletko varma, etteivät vuoden 2005 eläkeuudistus ja työnantajan omavastuun maksuluokkamalli eivät ole vähentänyt ikääntyneen työntekijän palkkaamisen riskiä?

Jouko Ylä-Liedenpohja kirjoitti...

Ylimatemaatikko Mikko Kuusela oikaisee väitteeni vastaamaan nykylainsäädännön maksuluokkia työkyvyttömyyseläkemaksujen osalta:

http://www.hs.fi/paivanlehti/12022015/mielipide/Ty%C3%B6el%C3%A4ke+m%C3%A4%C3%A4r%C3%A4ytyy+maksuluokan+perusteella/a1423629565500