lauantai 21. helmikuuta 2015

Vieläkö Syriza nauraa?


Hallitseminen on tapaaminen realiteetin kanssa, ”Regieren ist ein Rendezvous mit der Realität", sanoi Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble eilisiltana Brysselissä die Welt –lehden mukaan, jatkaen ”realiteetti ei usein ole niin kaunis kuin unelmat”.

Pelastiko Schäuble kokoomuksen ja sosialidemokraatit Soinin nöyryytykseltä? Vai olivatko ne sittenkin parjatut markkinat, jotka sanelivat ratkaisun? Die Weltin artikkelissa Kreikan valtiovarainministeri, peliteorian oppikirjan kirjoittanut Varoufakis näyttää antautuneelta game-of-chicken –pelissään: hänen oli hyväksyttävä Brysselin sanelemat säästöt. Kreikan on maanantaina esitettävä uudistustoimiensa luettelo.

Euroryhmä, Kansainvälinen valuuttarahasto ja Kreikka sopivat kaksisivuisesta julkilausumasta, jossa ylistetään Kreikan viime vuosina tekemiä uudistuksia mutta jossa Kreikka samalla sitoutuu jatkamaan säästö- ja uudistuspolitiikkaansa. Der Spiegel -lehden artikkelin mukaan euroryhmän päällikkö Dijsselbloem soitti pääministeri Tsiprasille sen jälkeen kun Kreikalle oli esitetty euromaiden vaatimukset sisältämä muistio: "Se tai loppu" ("Das oder es ist Schluss"); Kreikka ei siis halunnut erota eurosta, Grexitiä.

Troikan ja Kreikan keskinäinen luottamus on rakennettava uudestaan eilisen sopimuksen ollessa vasta ensi askel. Lopullisen avustusohjelman tarkennukselle on aikaa neljä kuukautta.

Neljä kuukautta on pitkä aika. Vieläkö Varoufakis kykenee nauramaan, uhkasihan pääministeri Tsipras eräässä vaiheessa Venäjän tai Kiinan rahoitustuella?

Lisäys klo 13.54: Reutersin artikkelin mukaan eilen perjantaina tallettajat nostivat miljardi euroa Kreikan pankeista. Joulukuusta 2014 lähtien niistä on paennut 20 miljardia talletuksia. Maanantaina Kreikassa on yleisen vapaapäivän vuoksi pankit kiinni.

Ei kommentteja: