torstai 26. helmikuuta 2015

Hajoaako Syriza?

The Telegraph -lehti kertoo Syrizan pitäneen myrskyisän sisäisen 12 tunnin kriisikokouksen, jossa puolueen vasen laita on kyseenalaistanut Kreikan saavuttaman sovun Troikan kanssa. Sen kirjaimen mukaan Kreikka on tukevasti Troikan holhouksessa, mutta Kreikka haluaa testata vapautensa rajoja keskeyttämällä yksityistämiset.

The Telegraph'in diplomaattilähteet Ateenassa sympatisoivat Syrizaa, koska edellisen hallituksen neuvottelemat yksityistämissopimukset on tehty Kreikan oligarkkien eduksi; rahat yksityistämisistä eivät päätyisi valtion kassaan vaan oligarkeille.

Kun maa on korrruptoitunut, sitä ei hetkessä muuteta. Jostain saksalaisesta lehdestä luin kommentaarin, että Kreikan ongelmien tausta on siinä, että sen kansa ei ole kokenut mitään, mikä länsimaissa vastaa renesanssia, uskonpuhdistusta ja valistusta, vaan on keskiajalta suoraan nykyaikaan siirtynyt kansa; ortodoksinen uskonto on ollut niin voimakas säilyttävä voima. Yksi Syrizan ongelmista onkin, miten saada verotetuksi kirkon valtaisaa omaisuutta.

Puolueen sisäisillä valtataisteluilla on kuitenkin taipumus halvaannuttaa puolueen päätöksentekokyky pysyvästi tai hajottaa nopeasti koko puolue. Suuret kansanjoukot eivät kuitenkaan vielä ole kaduilla.

Ei kommentteja: