torstai 12. kesäkuuta 2014

Miten lisää työpaikkoja ja nopeasti?


Alentamalla työeläkevakuutusmaksu heti vakuutusmatemaattisesti oikealle tasolle! Siis tasolle, jolla tällä hetkellä työelämään tulevan nuoren kannalta työuran aikana maksettavien (sekä työnantajan että työntekijän) eläkevakuutusmaksujen nykyarvo vastaa hänen eläkkeellä oloajan eläke-etuuksien nykyarvoa. Molemmat nykyarvot ovat siis tämän päivän rahassa ja ovat diskontatut eläkesäästöjen vaihtoehtoistuotolla kansainvälisesti hyvin hajautetussa sijoitussalkussa.

Tällaista eläkejärjestelmää kutsutaan vakuutusmatemaattisesti rehdiksi (actuarially fair). Rahoitusteoriassa vastaava käsite on nollanettonykyarvoinen liiketoimi, sijoitus tai investointi.

Äkkirysäyksellä tehtävä työeläkevakuutusmaksun alentaminen on ainoa työllisyyttä nopeasti kasvattava keino, joka hallitukselta on unohtunut Pandoran lippaaseen: Toivo.

2 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Miksi jäädä puolitiehen? Vielä parempi olisi, jos pakollinen eläkemaksu lakkautettaisiin kokonaan ja ihmiset saisivat itse huolehtia - tai olla huolehtimatta - omista eläkkeistään. Jos juhlii ja hummaa palkkansa, niin sille ei siiten voi mitään. Elämässä pitää olla mahdollisuus tehdä virheitä, koska muulla tavalla vastuullinen elämäntapa ei palkitse yksilöä.

Jouko Ylä-Liedenpohja kirjoitti...

K-tonttu
Jos aktuaarisesti rehti pakollinen eläkevakuutusjärjestelmä poistetaan kokonaan, se ei enää lisää työpaikkoja eli työvoiman kysyntää, koska työntekijät vaativat kompensaatioksi vastaavansuuruisen bruttopalkan korotuksen tullakseen töihin ja säästääkseen omaan tiliinsä menettävänsä eläke-edut eli tehdäkseen nollanettonykyarvoisen transaktion!