perjantai 30. tammikuuta 2015

Vaikeasti työllistettävät


“Kyllä se niin on, että Suomi ei pärjää ilman maahanmuuttajia, kun katsoo ympärilleen”, totesi arvokkaasti harmaantunut herrasmies toiselle vastapäätäni maatessamme Meilahden kirurgisella päivystyspoliklinikalla viime toukokuussa; Elinkeinoelämän valtuuskunnan Suomi ei pärjää ilman maahanmuuttoa –raportti on päätynyt samaan, jota myös ylijohtaja Vartiainen propagoi haastatteluissaan ympäri Suomen.

Olin sen verran selvinnyt pökkeröstäni, että en voinut olla kysymättä: ”Mutta hyvät herrat, mihin poliitikkomme tarvitsevat työvoimatoimistojen listoilla olevat 640000 työtöntä ja työvoiman ulkopuolista työhaluista työnhakijaa”. Eipä herroilla ollut vastausta.

Joulukuussa 2014 työministeriön tilastoissa oli 616000 työhaluista työnhakijaa. Talousviisaat vartiaiset selittävät, että he ovat vaikeasti työllistettäviä, kun sitä kysyy heiltä julkisissa tilaisuuksissa. Mistä he tietävät sen?

En voi ymmärtää, miksi nykyajan työttömistä työhakijoista on tullut vaikeasti työllistettäviä, kun vielä 40 vuotta sitten työvoimatoimistoissa oli avoimia työpaikkoja enemmän kuin työnhakijoita; omaikäluokkani, joka oli 1960-luvun loppupuolella tullut työmarkkinoille, oli hyvin heikosti koulutettua verrattuna 2000-luvulla työmarkkinoille tulleisiin.

Jos työhön osallistumisen ja uusien työpaikkojen perustamisen kannusteita muutettaisiin, kuten olen tällä huutelupalstallani kirjoittanut, meille syntyisi vaalikaudessa enemmän työpaikkoja kuin niitä on poistunut vuodesta 1990.

Kysymys on siis kannusteiden analysoinnista eli päätöksiin vaikuttavista tekijöistä ex ante, kuten taloustieteessä tavattiin sanoa opiskeluaikanani. Nykyinen työmarkkinoiden moralisointi keskittyy vain huonojen kannusteiden johdosta tehtyjen valintojen seurauksiin eli ex post -havaintoihin.

2 kommenttia:

Eläkeläinen kirjoitti...

Niin, eikös tässä olisi syytä tutkia kunnolla, miksi ikääntyneitä ja pitkäaikaistyöttömiä,on vaikea työllistää? Voisi vaikka tehdä kyselytutkimuksen pienyrityksille vai onko jo tehty. Joka tapauksessa omia arvauksiani, miksi työllistäminen on vaikeaa.

1. Kotimainen kysyntä on heikkoa, elämme lamassa jo kuudetta vuotta.
2. Työllistäminen on pienelle yritykselle hyvin vaarallista. Jos rekrytointi epäonnistuu, niin irtisanominen on vaikeaa.
3. Lainsäädäntöä on valtavasti, viimeisimpänä uusi yhdenvertaisuuslaki, joka tulee viemään työpaikat piiloon ja tuo muitakin velvotteita yrityksille.
4. Viimeinen työnanntaja maksaa työkyvyttömyyseläkkeen, joten vanhaa ei kannata palkata.
Varmaan on muitakin syitä, mutta nämä tulivat ensimmäisenä mieleen.

Jouko Ylä-Liedenpohja kirjoitti...

Taloustieteilijän kannalta nk. kyselytutkimukset ovat käytännössä arvottomia. Ja miksi kysyä, koska työllistämisen esteet ovat niin ilmiselvät, kuten kommenttinne osoittaa.