lauantai 8. marraskuuta 2014

Katso etelään, Alex, Antti ja Lauri!


Viime eduskuntavaalien alla Helsingin Sanomien (HS) pääkirjoitus neuvoi saksalaisia palkkapolitiikassa, tänään suomalaisia, ”Seu­raa­val­la hal­li­tuk­sel­la on ol­ta­va roh­keut­ta ot­taa oppia Saksasta”, ei kylläkään suoraan palkkapolitiikassa, mutta mainitsee Saksan muuttaneen itse kurssiaan ja tehneen uudistuksia muun muassa työmarkkinoihin ja työttömyystukiin.
Tietysti pääkirjoituksen 16.2.2011 sanoma oli suunnattu Suomeen, koska kolme päivää aikaisemmin se oli kommentoinut käynnissä olleita palkkaneuvotteluja. Vaikka HS –pääkirjoitustoimituksessa on tapahtunut muutoksia viime vuosina, tänäkään päivänä se ei tarjoa varsinaista tilanneanalyysia.

Kannattaneeko Alexanderin, Antin ja Laurin katsoakaan Saksaan, joka kärsii pienten avainryhmien kuten veturinkuljettajien ja liikennelentäjien lakoista?
Lisäksi Saksassa tulee sosialidemokraattien hallitukseen osallistumisen ehtona voimaan minimipalkka. Se tulee tuhoamaan alhaisen tuottavuuden työpaikkoja yksityisellä sektorilla ja siirtämään  työntekijöitä pelkän sosiaaliturvan varaan tai sosiaalituen ja tukityöllistämisen yhdistelmän pariin; Saksassahan työttömän vastaanottama pienipalkkainen työ ei tällä hetkellä alenna perussosiaalitukea.

4 kommenttia:

Pekka kirjoitti...

Vaihtoehtona Suomen sisäiselle devalvaatiolle on
valuutan ulkoinen devalvaatio. Tämä tosin edellyttäisi markan ottamista uudelleen käyttöön ja sen kelluttamista. Määrätköön markkinat valuutan hinnan.

Syyskuun lisääntyneet vientitulot kertovat puolestaan, että suomalaisen työn hinnoittelu on paikallaan.

Jos Kokoomus alkaa rummuttaa sisäistä devalvaatiota eli palkkojen laskua, ajaa se takuuvarmasti kannatuksensa alas ja siirtyy oppositioon.

Jouko Ylä-Liedenpohja kirjoitti...

Pekka
Ymmärrät kovin kapeasti sisäisen devalvaation (= palkkojen lasku). Jos luet kirjoitukseni
http://joukoyla-liedenpohja.blogspot.fi/2014/01/tehokas-kysynta-elpyy.html
ja monet muut vastaavat tältä sivustolta, ymmärrät toivottavasti, että palkkojen ei tarvitse laskea, mutta sisäinen devalvaatio toteutuu silti, kunhan vain tehdään työmarkkinasäädösten uudistus oikeaan suuntaan eikä aina vaan takaperoisesti.
Keyneshän opetti, että on kyse odotetusta palkkakustannuksesta: kun vähennetään työhön ottamisen riskejä ja työllistajille koituvia muita lainsäädännöstä johtuvia kustannuksia huonoissa maailmantiloissa, odotettu työkustannus lopputuotteen hintaa kohti alenee tuotantoyksiköltä.
Näin yksinkertaista on Keynesin taloustiede.

Anonyymi kirjoitti...

whoah this weblog is fantastic i like reading your articles.
Keep up the great work! You know, lots of persons are hunting round for this info, you can help them greatly.


Also visit my page weight loss plan

Anonyymi kirjoitti...

Eikös palkkainflaatio Saksassa ole tässä talouden tilassa hyvinkin tavoitelvata asia Euroopan sisäisten hintavääristyien korjaamiseksi?

Tiedä sitten siiitä, onko minimipalkka hyvä tapa saada hinattua keskimääräisiäpalkkoja ylöspäin.

- Syltty