torstai 30. tammikuuta 2014

Olemme kuluttaneet vahvan euron hyödyt

Miten voisimme hyötyä vahvasta eurosta, kysyi Juha Nikulainen Aamulehdessä 22.1.14. Hän kirjoitti myös aivan kuin euron ja dollarin kurssi olisi päätettävissämme. 

Onneksi sitä ei sovita kabineteissa, mikä koitui Suomen markan kohtaloksi, vaan euron vaihtokurssit eri valuuttoihin nähden määräytyvät kansainvälisillä markkinoilla.

Tällä hetkellä euro on vahva dollariin nähden, muttei kovinkaan paljon, koska ostovoimapariteetin mukainen vaihtokurssi, joka yhtäläistäisi vaihdettavien tavaroiden ja palvelusten hinnat dollari- ja euroalueilla, on noussut koko euroajan saksalaisen IFO-instituutin seurannan mukaan.  Vielä kymmenen vuotta ja nykyinen vaihtokurssitaso tulee edustamaan pitkän aikavälin tasapainoa.

Markkinavoimat siis jylläävät: dollarialue on tekemässä sisäistä revalvaatiota ja euroalue sisäistä devalvaatiota.

Nopeuttaaksemme taloutemme sopeutumista poliitikkojemme pitäisi vain panna toimeen sellaisia rakenneuudistuksia, jotka nopeuttaisivat sisäistä devalvaatiota nimenomaan Suomessa. Neuvot ovat olleet esillä julkisuudessa 1990-luvun laman alusta lähtien, vaan eivät kelpaa poliitikoille eivätkä heidän taustajoukoilleen; poliitikkojen kannattaa aina odottaa ulkopuolista onnenpotkua, joskus jopa onnenpotkuja, kuten Lipponen ja Niinistö pääsivät nauttimaan sekä Nokian rakettinoususta että euron devalvoitumisesta.

Mutta euron vahvuudesta me olemme jo kaikki hyötyneet! Valtion lainojen reaalinen korkotasohan on jo pitkään ollut lähellä nollaa kun niiden pitkän aikavälin taso on noin kolme prosenttia. Hallitustemme olisi pitänyt säästää joka vuosi kyseinen erotus ja sijoittaa varat pahan päivän varalle tanakoituvien talouksien (emerging markets) yritys- ja valtion lainoihin; niiden valuutathan tulevat vahvistumaan sekä dollariin että euroon nähden.

Hallituksemme eivät ole säästäneet vaan alentaneet veroja; lisäksi ne ovat kyenneet lainaaman nollakorolla ja jakaneet lisälainat hyvinä pitämiinsä tarkoituksiin; kaikki suomalaiset ovat hyötyneet näistä ainakin epäsuorasti.


Myös yksityinen sektori on nauttinut koko euroajan poikkeuksellisen alhaisista koroista, mikä on hyödyttänyt kulutusta ja investointeja; kotitaloudethan kylpevät veloissa.

3 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

En ymmärrä mitä nauttimista on siinä, että Euroopassa ei ole kysyntää investoinneille. Kuten tiedät, alhainen korko kuvastaa taloudellista toimettomuutta.

Oletan että kansalaiset haluaisivat mieluummin inflaatiota ja korkeampia korkoja sekä uusia työpaikkoja. Matala korko ei hyödytä työtöntä velallista, ei omillaan toimeentulevaa eläkesäästäjää eikä korkotuotoillaan elävää eläkeläistä.

Tilanne on jo muuttunut akuutista krooniseksi, mutta ilman romahdusta mikään ei muutu. Länsimaisessa demokratiassa veron maksajia (2,3 milj) on vähemmän kuin äänioikeutettuja (4,5 milj). Ja tuosta 2,3 miljoonasta vain 1,7 työskentelee avoimella sektorilla, jossa työn hinta määräytyy kansainvälisessä kilpailussa. Virkakunnan palkat ovat jo paremmat kuin yksityisen puolen.

Kreikassa 15% työvoimasta on julkisella sektorilla (600.000 hlö). Suomessa samat ovat 25% ja 640.000 hlö.

Ei tästä selvitä ilman IMF:n apua.

Jouko Ylä-Liedenpohja kirjoitti...

Kumitonttu
Käytin reaalikorkoa; en kyllä joka kerta toistanut että reaalikorko, mutta pitäisi olla selvä että nollakorko on reaalinen.

Alhainen korko kuvastaa taloudellisen toimettomuuden ohella nimenomaan sitä, että sen avulla EKP tekohengittää (pankit voivat tehdä lumevoittoja, jota vasten vähentävät vanhan luotonannon tappioita) Välimeren maiden ml. Ranskan heikkokuntoisia pankkeja. Siis vasta kun niiden luotonantokyky palaa normaaliksi, euroalue alkaa nousta.

Suomen lamassa pankkien luotonantokyky palasi normaaliksi seitssemässä vuodessa. USA:ssa on juuri nyt alkamassa se seitsemäs vuosi.

Kumitonttu kirjoitti...

Reaalikorko on jo negatiivinen. Pitkät korot ovat jossain kolmen prosentin nurkilla, mutta niin on myös inflaatio-odotus. Meillä ei siis NYKYISTEN odotusten mukaan ole edes seuraavien vuosikymmenten aikana odotettavissa minkäänlaista talouskasvua. Japanin tie on meidän tiemme :)