ilmestyy kuluvan syyskuun lopussa. Se on pamfletti suomalaisesta uusjournalismista:
Onko kansalaisilla mitään oikeuksia sen suhteen, minkälaista ylhäältä päin tapahtuvaa vaikuttamista toimitukset harjoittavat?
Onko kansalaisilla mitään oikeuksia sen suhteen, minkälaista ylhäältä päin tapahtuvaa vaikuttamista toimitukset harjoittavat?
Poliittisen talouden mediamarkkinoilla vallitsee mätäkuu ympäri vuoden. Uutiset sisältävät kuviteltuja tosiasioita ja mielipidemuokkausta. Talousasioita vääristellään tietoisesti. Oikaisut eivät läheskään aina ilmesty lehtiin. ”Tosiasioilla ei ole mitään merkitystä, mutta mitä tahansa voi kuvitella todeksi” –palstat käsittelevät totuutta kaunokirjailijan vapaudella, suoltavat moralisointeja uutisten sekaan sumentaen lehtien perinteisen kahtiajaon uutisiin ja keskusteluun.
Television psykoluotauksissa kuviteltu ja toteutunut historia sekoitetaan varoittamatta katselijoita. Mediavälineet ylläpitävät valtaansa sylikoirajournalismilla ja uhraavat rehellisyyden valtansa eteen.
JK. Suomalainen uusjournalismi siis eroaa amerikkalaisesta neojournalismista tai uudesta journalismista, jossa uutisista kerrotaan fiktion keinoin, esimerkiksi nimet muuttaen, mutta tosiasioiden pitäessä ehdottomasti paikkansa. Englannin kielisellä alueella”new journalism” saattaa lisäksi vain viitata median institutionaalisen ympäristön kasvavaan pirstoutumiseen, johon perinteiset massatiedotusvälineet - lehdistö, radio ja televisio - joutuvat mukautumaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti