tiistai 14. huhtikuuta 2015

ELÄKERAHAN TUOTTOASTEIDEN MIELEKKÄÄSTÄ JÄLKITARKKAILUSTA


Eläkerahan tuotto on ollut alle tavoitteen, reaalisen 3,5 prosentin vuosikasvun, eläkevakuutusyhtiöissä yhtä yhtiötä lukuun ottamatta kymmenvuotisjaksona 2005- 2014 (HS Talous 19.3.15). Analyysi antaa aiheen seuraaviin kommentteihin.

Ensinnäkin 3,5 prosentin vuosittainen reaalituotto on aivan liian alhainen. Kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla on tarjolla pitkällä aikavälillä yli 4,5 prosentin reaalinen vuosituottoaste eläkevakuutusyhtiöiden sijoitussalkkujen nykyisille koostumuksille.

Eläkesijoittamisessa pitkä aikaväli on neljä sukupolvea. Siksi yhden prosenttiyksikön vuosituottoasteiden eron kustannus on valtaisa: jotta sadan vuoden kuluttua olisi eläkkeiden maksamiseen käytettävissä tämän päivän ostovoimaltaan sata euroa, on 3,5 prosentin reaalituotolla sijoitettava tänään yli kaksi ja puolikertainen määrä euroja kuin 4,5 prosentin vuosituotolla; ulotettaessa tarkastelu 50 vuoden päähän, on tänään vastaavasti sijoitettava kaksi kolmasosaa suurempi rahamäärä.

Yhteinen etumme vaatii, että emme aseta eläkerahojemme vartijoille rimaa liian alhaalle.

Toiseksi on huomattava, että Helsingin Sanomien analyysi ei paljasta, onko toteutunut vuosituottoaste yksittäisten vuosituottojen aritmeettinen keskiarvo vai sijoitusten keskimääräinen reaalinen vuosituottoaste korkoa korolle eli tuottoasteiden geometrinen keskiarvo. 

Aritmeettinen keskiarvo on pitkällä aikavälillä osaketuotoissa noin prosenttiyksikön geometrista keskiarvoa korkeampi. Tarkkailtaessa jälkikäteen toteutuneita tuottoasteita on geometrinen tuottoaste oikea viitekorko, jollainen yllämainittu rahoitusmarkkinoiden tarjoama 4,5 prosenttia on nimenomaan.

Kolmanneksi on tärkeätä, että tuottojen lyhyen aikavälin jälkitarkkailussa, kuten 2005 – 2014, ei verrata toteutuneita tuottoasteita tavoitteeseen 4,5 prosenttia vaan tavoitteen viiteindeksin kehitykseen kyseisenä ajanjaksona, koska kymmenen vuotta on tavattoman lyhyt aikaväli eläkevarojen sijoittamisessa. 

Eläketurvakeskuksen ja valvovan ministeriön tulisikin joka vuosi julkaista jälkikäteen viiteindeksin mukainen tuottoaste.

Ei kommentteja: