sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Kestävyysvaje ei ole vaje!


Kestävyysvaje on laskennallinen lisävelka nykyisen julkisen velan varannon päälle eikä suinkaan virtasuure eli vuodesta toiseen hamaan tulevaisuuteen toistuva julkisen sektorin nettovelkaantuminen.

Jos kestävyysvaje olisi todella vaje, Suomen valtionlainat olisivat ajat sitten pudotettu Kreikkaakin huonompaan luokitusluokkaan, koska valtionvelka olisi räjähtävällä kasvu-uralla. Eikö niin?

Valtiovarainministeriön entinen korkein virkamies, valtakunnanviisas Raimo Sailas kirjoitti Helsingin Sanomissa 25.2.2014 eri arvioiden kestävyysvajeen suuruudesta vaihtelevan Suomen Pankin 4,5 prosentista BKT:sta OECD:n peräti 7:än prosenttiin BKT:sta eli 9 miljardista eurosta 14 miljardiin.

Tällaiset vajeprosentit BKT:sta ovat kaksin- ja kolminkertaiset Suomen saavutettavissa oleviin BKT:n pitkän aikavälin kasvuvauhteihin nähden. Jos siis vaje/BKT –suhteessa vaje on aina kaksin- tai kolminkertainen osoittajan BKT:n kasvuun nähden, julkinen velkamme olisi räjähtävällä uralla.

Kataisen ja Urpilaisen eurososialistinen hallitus on tähän mennessä velkaantunut hieman yli seitsemän miljardin euron vuosivauhtia; kokonaiskysyntää elvyttämällä helppoheikkikeynesiläisyyden parhaiden perinteiden mukaisesti se on tehnyt kaikkensa hidastakseen markkinavoimien sopeuttavaa vaikutusta, maamme tarvitsemaa sisäistä devalvaatiota.

Ilman hallituksemme rahanjuoksutusta ministereiden hyvinä pitämiin tarkoituksiin Keynesin tehokas kysyntä ja työllisyys olisivat koko ajan olleet hallituksen aikaansaamaa korkeammat – ja valtion velkaantuminen hitaampaa.

2 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Miksi käytät termiä eurososialistinen? Eikö sitä voi kutsua reilusti sosialistiseksi? Vai onko sosialistinen yhä edelleen suomalaisen liian vaikea sana purra ja niellä. Emmekö voi hyväksyä, että maamme on oikeasti sosialistinen?

Jouko Ylä-Liedenpohja kirjoitti...

Syy on se, että verokonklaavin kokouksessa 2011 käytin kyseistä termiä, kun hallituspohja oli julkistettu, mutta hallituksen synnystä ei ollut tietoakaan.

Eurokommunismi pyrki kommunismiin vallankaappauksella, mutta ilman aseita; eurososialistinen on siksi fiinimpi kuin sosialistinen, joksi anglo-amerikkalaiset kutsuvat eurooppalaista sosialidemokratiaa.