sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Millä tulotasolla lapsilisät pitäisi poistaa?

En ehtinyt katsomaan Björn Wahlroosin haastattelua MTV3:lla kuin aivan lopun, jossa toimittaja kysyi suunnilleen seuraavaa: miksi hän hyvätuloinen keskiluokkainen saa lapsilisiä.

Millähän tulotasolla toimittaja haluaisi poistaa lapsilisät, kun hän oli niin varma, ettei hän niitä tarvitse kysymättä muilta samalla tai korkeammilla tulotasoilla olevilta.

Minkä tahansa sosiaalietuuden imeminen takaisin valtion tai kunnan kukkaroon etuuden saajan tulojen kasvaessa nostaa hänen tosiasiallista rajaveroastettaan pahentaen köyhyysloukkua.

Lisäksi jos on kaksi toimittajaa, joilla on samat tulot, mutta vain toimittajalla A on lapsia, kuinka toimittajat haluaisivat heitä kohdeltavan sosiaalietujen ja verotuksen keinoin. Haluaisiko toimittaja B, että toimittajan A lapsilisät viedään pois, koska hänkään ei saa lapsilisää? Jos lapsilisäjärjestelmää ei olisi laisinkaan, haluaisiko toimittaja A, että hänen tuloveronsa ovat samat kuin toimittajan B?

Kyse on horisontaalisen oikeudenmukaisuuden periaatteesta verotuksessa ja sosiaalietujen myöntämisessä: tuloiltaan samalla tasolla olevia pitää kohdella verotuksessa samoin, jos heidän kaikki taustatekijänsä ovat identtiset; jos niissä on erilaisuutta huollettavuusvelvollisuuden osalta, heitä on kohdeltava erilaisuuden mukaisesti. Eli katsottaessa samalla tulotasolla olevia, verotuksen ja sosiaalietujen yhteismäärän on kevennyttävä elatusvelvollisuuden kasvaessa.

Samankaltaisia kohdellaan samoin, erilaisia erilaisuuden mukaisesti, siinä horisontaalisen oikeudenmukaisuuden ydin.

Ei kommentteja: