maanantai 16. tammikuuta 2012

Teisko ja kuntien yhdistely

Toimittajaparkojen kannattaisi laatia juttu siitä, miten Teiskon palvelut ovat kehittyneet sen jälkeen, kun se yhdistettiin Tampereen kaupunkiin 1.1.1972 alkaen. Keskussuunnittelijoiden laatima uusi kuntakartta vuoti Suomen Kuvalehteen, joka julkaisi sen viime perjantaina 13.1.12. 

Monia muitakin kuntia on Suomessa yhdistetty naapurikuntiin tai pilkottu, kuten Pohjaslahti 1.1.1973, niiden kesken sodanjälkeisten vuosikymmenten aikana, joten havaintoja kuntien yhdistelemisen tuottamista hedelmistä pitäisi olla runsaasti koottavissa. Miksi niistä ei tehdä juttuja? Miksi VATT ei tee niistä tutkimusta?

Ajan usein Teiskon läpi, siis tamperelaisittain poikkean ulkomailla. Kovin elinvoimaisilta ja palvelurikkailta sen kylät eivät näytä 1960-lukuun verrattuna. Paunun Vaunu sentään vielä kulkee Tampereen keskustaan.

PS. Mätäkuun markkinat -pamfletissa tulin kommentoineeksi kuntien kahlitsemista ss. 162-163.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eikös tuossa Teisko-Aitolahti-lehdessä joku toimittaja justiinsa kirjoittanut Teiskon ja Aitolahden vanhasta kuntaliitoksesta ja nykytilanteesta?

Jouko Ylä-Liedenpohja kirjoitti...

Vuodatetussa uudessa kuntakartassa Virrat oli liitetty yhteen Keuruun ja Mänttä-Vilppulan kanssa eli suuntaan, jonne Virroilta ei ole minkäänlaista luonnollista liikennöintiä.

Ainoa järkevä suunta on Tampere, mutta jo ennen Tamperetta 40 vuotta sitten Tampereeseen yhdistetty (ja Kurun kanssa jaettu) Teisko uinuu syvemmin kuin 1960-luvulla.